top of page
מאיה איזנברג, דבי זית

מקהלת בית הספר בהשראת דבי זית


דבי זית, מורה למוזיקה בבי"ס חוב"ב בבני ציון 20 שנה, מסיימת תואר שני תואר שני במוזיקה במכללת לוינסקי לחינוך. בבי"ס חוב"ב בבני ציון יש שתי מקהלות – צעירה ובוגרת שיש להן בו מקום של כבוד ולוקחות חלק אינטגרלי בטקסים ואירועים בתוך ביה"ס ומחוצה לו. כמו כן, בכל שנה מתקיים מופע עם יוצר/ת בשיתוף פעולה עם קונסרבטוריון חוף השרון. עד היום המקהלות בחוב"ב הופיעו עם יוני רכטר, שלמה גרוניך, יצחק קלפטר, שם טוב לוי ובכל שנה יש וקונצרט באולם מכובד. מוזמנים לצפות בשיר "תודה לאדמה" מתוך מופע הסיום ביוני האחרון.

בכתבה הבאה תוכלו לקבל ארגז כלים לחזרות הראשונות - טיפים מנצחים ישר מהשטח, החל מהתנהלות של המקהלה, הצעות לחזרה ראשונה, מבנה חזרת מקהלה והצעה לרפרטואר לטקס רבין למקהלה מתחילה ומקהלה מנוסה יותר.

אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולומר תודה ענקית לדבי זית על שהסכימה לשתף ברצון ובאהבה רבה בידע הרב ובניסיון המקצועי שצברה במהלך כל שנות עבודתה!.

מוזמנים לבוא לראות את חזרות המקהלה בבי"ס חוב"ב – בתיאום מראש מול דבי: debbie.zayit@gmail.com מקהלה צעירה - יום ב', 13:30-15:00 מקהלה בוגרת – יום ג' 13:30-15:00

טיפים לחזרת מקהלה ראשונה

באופן כללי, היה לי מאוד חשוב בחזרה הראשונה להעביר מסר ולהראות הבדל בין מקהלה לשיעורי מוזיקה. לכן כאשר היה חוסר דיוק עצרתי ועבדנו על קטע מסוים, אבל לא יותר מדי משום שמדובר בחזרה ראשונה. בחזרה ראשונה חשוב שתהיה חוויה, שתהיה התלהבות, שירצו לבוא שוב (היו לי 50 ומשהו ילדים בחזרה הראשונה..).

טיפ מנצח מס' 1: "להיות במיטבך וליצור סביבה תומכת" חזרת המקהלה נקבעת לסוף יום הלימודים כשהאנרגיות נמוכות ואז קודם כל תפקיד המנצחת הוא לאסוף את עצמה ולשדר כריזמה, חיוניות, רעננות וכל הדברים החיוביים בעולם. הרי ברור שילדים לא ירצו לבוא לשיר במקהלה אם לא כייף להם. בזה זה מתחיל ונגמר.

טיפ מנצח מס' 2: "כייף"

המקהלה בשלב מסוים הופכת להיות ממש כמו משפחה וזה חשוב . המקום של המנצח/ת הוא גם מאוד חשוב . אם הילד מאוד אוהב לשיר והוא לא אוהב את מי שעומד מולו – הוא לא יבוא.

טיפ מנצח מס' 3: "הכנה ומבנה החזרה" כשהילדים נכנסים לכיתה – הכיסאות מסודרים, לו"ז של רצף החזרה כתוב הלוח (ממש לפי דקות!) כך שאין הפתעות והילדים יודעים. יש ילד שאחראי על השעון וגם אם אנחנו באמצע משהו, אנחנו מפסיקים ונאמנים ללו"ז. הערה חשובה מניסיון אישי לגבי עמידה בלו"ז - לא כדאי לעבוד בשיר מעבר ל-10 דקות ברציפות !.

טיפ מנצח מס' 4: "מקצועיות"

אני אתכונן לקראת כל חזרה: אכיר כל יצירה, כל קול וכל מילה ופרושו לפני החזרה.

טיפ מנצח מס' 5: "הצד החברתי במקהלה"

במקהלה יש היבט חברתי ומאוד חשוב להתייחס גם אליו, יש לפעמים מצבים חברתיים שלא תמיד נעימים. למשל, כאשר לילד/ה יש בעיה חברתית או ילד/ה שקופים למרות שהם באו לשיר – אני ממליצה לקחת את הזמן ולהכיר את הילדים האלו ותעזרו להם לצמוח!. לדוגמה, תנסו בכל מיני הזדמנויות במהלך היום למצוא זמן לקחת ילד או קבוצה של ילדים מתוך המקהלה ולשמוע אותם שרים יחד.

מבנה החזרה: פתיחה-חימום גוף-חימום ווקאלי-עבודה על רפרטואר

  1. פתיחה (עד 5 דק'): קצת בדיחות ונוכחות. תזכורת לחוקים, למשל כשאני מרימה את היד מצטרפים אליי, אני לא מבקשת שקט וגם לא מרימה את הקול. אני בדעה שמי שבא למקהלה בסוף היום ולא הולך הביתה – רוצה לקחת חלק, רוצה לשיר וללמוד לפתח את הקול שלו. אני גם מסבירה שבמקהלה מדי פעם יש קטעי סולו ושלא בהכרח כולם ישירו ולכן זה לא מתאים למי שבא לשיר רק סולו.

  2. חימום גוף (5-8 דק'): מתחילים בתרגילים כמו טפיחות על הגוף, להתנדנד מצד לצד, להימתח, מסאז' לפנים ולעורף, לעיסת מסטיק, עמידה משוחררת, תרגילי נשימה (לקיחת אוויר והוצאתו, לקיחת אוויר על 4 ולהוציא על 6, 7,8, ......לקחת מהאף להוציא מהפה ועוד). שימו לב לא להעלות כתפיים, שהגוף משוחרר. טיפ מנצח מס' 1: אני מראה לילדים כדור (לחצו כאן) שממחיש את פעולת הסרעפת בזמן הנשימה. טיפ מנצח 2 עם תודה לנתלי גולדברג!! רוצה לשתף בסיפור מקסים שלמדתי בהשתלמות עם נתלי גולדברג (תודה רבה נתלי!!!) – להסביר לילדים שיש כמה "מצבים" (1) עמידה בפיסוק קל וידיים לצדי הגוף; (2) ישיבה עם הטוסיק בקצה הכיסא; (3) שכיבה אחורה;(4) שכיבה ממש על הכיסא. אחרי שהילדים זוכרים, תמציאו סיפור שמשלב את המספרים (למשל, יום אחד קמתי בבוקר וקניתי שני תפוחים וכן הלאה..)

  3. חימום ווקאלי (5 דק'): מתחילים עם זמזום בפה סגור הכל בחיקוי, עליה/ירידה בחצאי טונים. אח"כ ברבורי שפתיים (בררר..). לאחר מכן, עוברת לתרגילים נוספים כמו למשל "לו-לי-לו" (דו-רה-דו, דו-רה-מי-רה-דו), "מיו מיו" (ירידה בסולם), חזרה על העיצורים (A E I O U) ושירתם על הטוניקה. לשיר משפט (למשל, "איזה יום יפה") או ארפג' עולה/יורד ועוד.

**שימו לב – השתדלו לקשר בין החימום והיצירות ששרים. לדוגמה: אם יש שיר עם מנעד של אוקטבה, לתרגל ווקאליזה שיש בה אוקטבה.

דוגמה לחזרה ראשונה עם המקהלה הצעירה:

עבודה על רפרטואר לפי הסדר: במקהלה הצעירה, למשל עבדנו על חמישה קטעים שונים.

  1. מלצר-מלצר! "התחלתי במשחק – ממש עשיתי הצגה - הבאתי שולחן וכוסות חד פעמיות ואחרי שלמדו היטב את השיר (עדיין לא בקנון – זה החזרה הראשונה! ) בחרתי בילדים שיציגו את השיר תוך כדי השירה שלנו .... דרמה יוצרת!! היה ממש נהדר!"

  2. מעבר לגדר / יחזקאל בראון – ("בכלל ספר הקנונים לילדים של יחזקאל בראון, לדעתי חובה ללמד לכל מקהלה! כל קנון בחוברת שלו ממש פנינה!")

"התחלתי ללמד את המילים – בדיבור, שינויי אינטונציות וכו' ולאחר מכן לימדתי את המנגינה. כשמלמדים לשיר קנון אני מסבירה לילדים שאם הם לא שומעים את הילד ששר בפינה הרחוקה, זה סימן שצריך להנמיך את הקול. כששרים בקנון צריך לשמוע אחד את השני. המטרה של מקהלה זה להיות כמו קול אחד, במיוחד בקנון. הקשבה לאחרים זה מסר בכלל – להקשיב לאחר, להיות סבלניים, לפרגן.

4. לפני תשרי / מילים: מרים חרותי, לחן: רני גולן הילדים במקהלה הבוגרת הופיעו עם השיר בטקס קהילתי לפני כמה ימים – מאוד מאוד מומלץ ! על מה עבדתי בשיר:

  • להתחיל ולסיים ביחד, קשר עין מתי לקחת נשימה ולהכין את הגוף.

  • התעכבתי על המילים "ובמרום", "בחצרנו" (בד"כ בצלילים הצמודים קשה לילדים לשיר נקי).

  • "אשר נאהב" – בלי גליסנדו במילה "נאהב".

  • נשימה במקום מתאים, למשל, לפני המילה "שלום"

  • דיקציה, שמילות השיר יהיו ברורות. 5. בשנה הבאה / מילים: אהוד מנור, לחן: נורית הירש פשוט שרנו בשביל הכייף בסוף החזרה.

הכנה לטקס רבין:

אני מתחילה להיערך לטקס כבר מהחזרה השנייה עם המקהלה הבוגרת ובחרתי השנה בינתיים בשיר "שלום, חבר", לגבי השיר השני הנוסף אני עדיין מתלבטת. (כנראה שזה יהיה "בין הצלילים" של יונתן רזיאל)

  • למקהלה מתחילה הייתי ממליצה על שיר אחד, משהו פשוט יותר כמו "מי האיש" / "לבכות לך" / "אין לי ארץ אחרת" ולא "לקפוץ מעל הפופיק" או לחלופין לבחור 3-4 תלמידים שיודעים לשיר ומכינה אותם עם שיר. לשיר שיר חד-קולי. לא למהר לשיר בקולות!

  • למקהלה מנוסה אני ממליצה על השירים כמו "סתיו בלעדיו" / "אם" / "רב חובל" / "תפילה לשלום".

לסיום, המלצה חמה ממני אליכם לגבי התפתחות מקצועית:

כל הזמן תמשיכו את ההתפתחות המקצועית שלכם ותלמדו – תצאו להשתלמויות ותעשירו את עצמכם! יש למשל השתלמות ארצית למקהלות, תירשמו בפסג"ה. תמיד יש מה ללמוד.

שלכם, דבי זית

מוזמנים לבוא לראות את חזרות המקהלה בבי"ס חוב"ב

בתיאום מראש: debbie.zayit@gmail.com


298 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page